Gempar Makam Bersinar

Masyarakat Malaysia sempat digegerkan dengan adanya kejadian meninggalnya seorang wanita muda berusia 35 tahun, yang bernama Haslinatul Adzlin, pada 20 April 2014 silam. Dikabarkan bahwa makam wanita berjilbab dan berkulit putih ini mengeluarkan cahaya. Wajahnya juga tampak berseri-seri setelah dikafani.

Peristiwa langka ini dipercaya merupakan tanda husnul khatimah (akhir yang baik). Di media sosial Facebook juga sempat menjadi perbincangan dan banjir like setelah fotonya diunggah akun Sejakh Penang Hati.
Media cetak Malaysia, Harian Metro menampilkan kejadian itu pada halaman muka dengan judul berita Pusara Bercahaya.
Almarhumah dimakamkan di Tanah Pekuburan Changkat Jering. Prosesi pemakaman berlangsung pada siang hari. Aura Cahaya dari makam itu terlihat dengan jelas.

Haslinatul berasal dari Taman Seri Dermawan, Ipoh Perak, Malaysia. Dia Menghembuskan nafas terakhir dikarenakan sakit kanker payudara. Media setempat belum mengulas kisah Haslinatul semasa hidupnya.
Menanggapi peristiwa khusnul khatimah, mufti (ulama) Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menyatakan sebagai tanda yang baik. Meski demikian, kata dia, diperlukan bukti yang sahih jika kejadian ini dianggap sebagai tanda husnul khatimah.

Kalau memang betul ada keterkaitan bahwa kubur yang bercahaya adalah tanda yang baik kepada jenazah. namun, setiap penyebaran berita itu mestilah dilakukan dengan bukti yang sahih,” kata mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria seperti dikutip dari Malaysian Review.
Lanjut, kata Tan Sri Harussani Zakaria, peristiwa demikian tidak pernah termuat dalam Alquran maupun hadis.
“Dulu-dulu pernah ada kes (kasus) seperti ini, namun ia tidak pernah tertulis di dalam AlQuran mahupun (maupun) hadis. Kalau penyebaran perkara membawa kebaikan kepada jenazah tidak apa kerana dalam Islam, kita tidak dibenarkan memburukkan jenazah,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

0 Response to "Gempar Makam Bersinar"

Post a Comment